Viteza de incarcare a unui site – un lucru important pentru a ameliora referentierea naturala

Viteza de incarcare a unui site - un lucru important pentru a ameliora referentierea naturala

Google a indicat faptul ca viteza de incarcare a unui site este unul din semnalele utilizate de catre algoritmul sau pentru a clasa paginile SEO. De altfel, o viteza de incarcare a unui site mai lenta, inseamna ca motoarele de cautare pot sa exploreze mai putine pagini, folosindu-se de bugetul de explorare alocat, un lucru ce ar putea avea un impact negativ asupra indexarii.

Optimizarea sa este o strategie care va permite sa se mareasca rapiditatea cu care se incarca o pagina. Performanta unui site Web are o mare influenta asupra experientei utilizatorilor, traficului de pe site si asupra referentierii naturale.

Este vorba deci despre un element esential si de importanta unei strategii SEO eficiente, deoarece algoritmul Google poate lua in considerare acest criteriu.

Viteza este fundamentala pentru un site web, iar Google a facut din ea un adevarat factor de clasificare. Acesta a luat masuri pentru a imbunatati viteza site-urilor, punand la dispozitie o serie de instrumente pentru dezvoltatori si webmasteri.

Ce inseamna viteza de incarcare a unui site?

Viteza de incarcare a unei pagini inseamna timpul necesar pentru ca o pagina sa apara. Este determinata de mai multi factori, mai ales de server, de marime fisierelor, dar si de compresia imaginii unui site.

Viteza de incarcare a unui site - un lucru important pentru a ameliora referentierea naturalaNu este aceeasi cu viteza de incarcare a unui site. Rapiditatea unui site este media vitezelor paginilor care il compun. Unele pagini ale unui site pot sa fie lente si pot sa puna unele probleme, in timp ce media paginilor site-ului poate sa fie destul de buna.

Aceasta poate sa fie descrisa ca „timp de incarcare a paginii” (timpul necesar pentru a afisa continutul unei anumite pagini) sau „timp pana la primul octet” (timpul necesar pentru ca browserul sa primeasca primul octet de informatie de la serverul web).

In medie, se observa un timp de 2-4 secunde pe un computer de birou si mai putin de 9 secunde pe un dispozitiv mobil.

Care sunt avantajele aduse de o viteza de incarcare rapida pentru un site, atat pentru referentiere, cat si pentru exeperienta utilizatorului?

 1. Un site care se incarca rapid este un site foarte bun pentru referentierea naturala. Dar nu numai. Importanta sa este destul de vasta.
 2. Un site mai rapid este cel care va ameliora rata de conversie.
 3. Un site care se incarca mai rapid va ameliora potentialul in ceea ce priveste clasamentul.
 4. Un site mai rapid va ameliora experienta utilizatorilor si va reduce rata de respingere.
 5. Viteza de incarcare a unui site face parte din brandul tau si este un criteriu care iti poate afecta reputatia.

Cum masoara Google viteza de incarcare pentru pagini?

Se recomanda ca o pagina de internet sa se incarce in mai putin de trei secunde. Poti compara viteza de incarcare a unui site cu cea a concurentilor pentru a vedea cat de repede ar trebui al tau sa se incarce. Asta pentru a fi cat mai competitiv in functie de sectorul tau de activitate.

Se vor masura astfel performantele paginii in mai multe feluri:

 • Atunci cand GoogleBot viziteaza site-ul.
 • Timpul de incarcare masurat de bara de instrumente Google.
 • Statisticile adunate de Analytics.

Cum poate afecta in mod pozitiv viteza de incarcare a unui site referentierea naturala?

In anul 2010, Google a anuntat ca timpul de incarcare al unui site ar fi unul din factorii de care tine cont atunci cand vine vorba despre indexul sau de cautare. In anul 2017 a mai anuntat ca va acorda o mai mare importanta vitezei de incarcare a paginilor, integrand si cele de la site-urile mobile pentru a le clasa pe paginile cu rezultate mobile-first.

Este vorba de fapt, de timpul total asteptat de un internaut pentru ca site-ul tau sa fie complet incarcat. In medie, cel pentru un site de e-commmerce este de sapte secunde, in timp ce perioada ideala de incarcare ar fi de 3 secunde sau mai putin.

Google stie ca toti consumatorii vor un acces rapid la informatii, la produse si la servicii. Drept consecinta, va recompensa toate site-urile Web care se incarca repede.

Optimizarea iti va permite sa te remarci fata de concurenta si iti va ameliora si clasamentul SEO.

De ce optimizarea vitzei a unui site este importanta pentru experienta utilizatorului?

Utilizatorii vor in principal ca un site de internet sa fie cat mai rapid. Utilizatorii unui site se asteapta ca o pagina sa se incarce foarte repede. In caz contrar, multi vor pleca de pe pagina.

Conform Google, probabilitatea ca un utilizator sa paraseasca un site este de:

 • 32% daca un site se incarca intre 1-3 secunde.
 • 90% daca se incarca in 3-5 secunde.
 • 106% daca viteza sa de incarcare este de 5-6 secunde.
 • 123% daca viteza sa este de 6-10 secunde.
 • Este evident ca un site, cu cat se va incarca mai repede, cu atat va fi mai bun si mai apreciat.

Poti apela la o multime de instrumente SEO pentru a testa viteza de incarcare a unui site si pentru a reusi sa reduci timpul de incarcare pentru pagini. Pentru ca viteza de incarcare a unui site este un criteriu esential pentru reusita unui site.

Call Now Button